Wanneer je een verandering niet ziet op je website is er een kans dat het aan de cache ligt. Je hebt drie verschillende cache namelijk de Externalcache, Servercache en de browsercache.

Bekijk de uitleg hieronder over hoe je de cache zelf kan legen op desktop.

1. Hoe leeg ik de External cache.

De External cache kan je legen door middel van savvii. wanneer je ingelogd bent bij wordpress zie je bij de bovenste balk savvii staan. Hover over savvii en klik erna op cache legen.

2. Hoe leeg ik de servercache.

De servercache kan je legen door middel van WP Rocket. Dit doe je bijna op de zelfde manier als je de External cache wist. Je moet eerst inloggen op WP-admin van je website. Wanneer je bent ingelogd zie je in de balk helemaal bovenaan WP Rocket staan. Hover over WP Rocket en klik erna op cache legen.

3. Hoe leeg ik de Browser cache.

Een makkelijke manier om te checken of je browsercache hebt is om in incognito mode te gaan. Incognito mode haalt namelijk geen cache op.

Om de browsercache in zijn geheel te vernieuwen kan je de toetscombinatie <CTR><F5> voor Windows of<COMMAND><R> voor Apple om de browsercache van een pagina te vernieuwen.

Om de cache te legen op de browsers zijn er verschillende manieren voor alle verschillende browsers hieronder staan de manieren voor de meest gebruikte browsers:

• Firefox:

Klik op het hamburgermenu(de drie streepjes rechts bovenin) en klik erna op opties. Selecteer Privacy & Security en klik op gegevens wissen hier vink je dan de gebufferde webinhoud aan en klik je op wissen.

• Safari:

Ga naar de menubalk en klik op safari. er opent nu een tabblad genaamd geavanceerd. Wanneer het tabblad is geopend vink je de optie toon ontwikkel menu in menubalk aan. Op het moment dat het ontwikkelmenu is geactiveerd kan je de toets combinatie <OPTION><COMMAND><E> gebruiken om de cache automatisch te wissen.

• Chrome:

Gebruik de toets combinatie <SHIFT><CTRL><DELETE> en vink dan de gecachte afbeeldingen en bestanden aan en klik erna op gegevens wissen.

• Internet Explorer:

Klik op het tandwiel rechts bovenin de pagina en klik erna op beveiliging. Wanneer je dat hebt gedaan klik je op browsgegevens verwijderen. Je kan nu de optie gegevens van favoriete website behouden en geschiedenis uitschakelen. Hierna klik je op verwijderen.

• Microsoft Edge:

Klik op de menu knop rechts bovenin. Hier klik je op de instellingen hierna klik je op kies wat u wilt wissen. Als dat is gedaan vink je alleen Gegevens en bestanden in de cache aan en klik je op wissen.

Op mobiel je cache legen.

Wanneer je op mobiel je website wilt testen maar er is niks veranderd aan je website dan kan het net zoals desktop aan de cache liggen. Dit kun je oplossen door de cache te legen. Hieronder staan de manieren hoe dat kan voor de verschillende browsers:

• Android:

Ga naar het menu en klik dan op meer. Ga erna naar opties of menu en naar opties. Hierna ga je naar Privacy & beveiliging. Wanneer je daar bent tik je op cache legen.

• Chrome:

Ga naar menu dan naar opties en erna naar privacy. Wanneer je daar bent tik dan op Browsgegevens wissen en dan op wissen.

• IOS:

Ga vanaf het startscreen naar opties en dan naar safari. Dicht bij de onderkant van het optie scherm zie je een knop genaamd wis geschiedenis en website gegevens tik hierop. Wanneer je dat hebt gedaan tik je op wis geschiedenis en gegevens

Wil je meer weten over wat cache is en hoe het werkt bekijk dit Cache blog artikel.